Teatteria nuorilta nuorille!

Draamaa, tunteita, naurua ja pään aukomista, eli aivan normaalia perhe-elämää, eikö vain? Paitsi että yksikään tämän joukon jäsenistä ei ole täysi-ikäinen. Nuorten teatteriryhmä Gran Bianca on siitä huolimatta kuin perhe, joka rakentaa kesäteatteria itse käsikirjoituksesta näyttelemiseen saakka.

Neljä nuorta saapuu lounaan jälkeen piinapenkkiin haastateltaviksi. Mukana ovat näyttelijät Laura (16) ja Augusta (17), sekä näytelmän ohjaaja Essi (17) ja käsikirjoittaja/tuottaja Viola (17). Gran Biancan kokoonpanoon kuuluvat myös 15-17 -vuotiaat näyttelijät Nisa, Reetu ja Topi. Ainoina aikuisina ryhmässä olivat äänistä vastaava Mikko Röman ja vastuuohjaaja Marjaana Veikkanen. Ihanat julisteet ovat Katja Malassun kädenjälkeä. Parista aikuisesta huolimatta työ on nuorten tekemää alusta loppuun.

Haastattelussa nuoret kertovat uusimmasta Sydän on kehon pääkaupunki -näytelmästä ja kiireisestä aikataulusta. Kevätillat kuluivat harjoituksissa ja tahti vain kiihtyy niin sanotuksi tappotreeniksi esityskauden lähestyessä. Joskus hermot ovat kireällä ja tekee mieli heittää joku ulos ikkunasta mutta aivan kuin perheessäkin, ongelmista selvitään myös huonoina päivinä. Kaikki tuntevat toisensa hyvin ja keskustelun aihe saattaa yllättäen vaihtua teatterista ja tulevasta esityksestä vesinokkaeläimiin.

Sydän on kehon pääkaupunki kertoo mielenterveydestä ja siitä, millaista on elää masennuksen kanssa. Kaikki näytelmän tapahtumat kuuluvat päähenkilön mielen sisäiseen maailmaan, jossa eri tunteet vellovat ihmisten muodossa. Saamme nähdä miten ne vaikuttavat omakuvaan ja siihen miten näemme itsemme, muun muassa peilistä. Näytelmässä näkyy kuinka oma mieli voi todella olla pahin vihollisemme, jos annamme pahojen asioiden ja ajatusten kertyä niitä sen enempää miettimättä.

Näemme esityksen Mustikkamaalla, jossa näytelmä on rakennettu luonnon keskelle. Näyttämö on pelkistetty ja rekvisiitta tarkkaan harkittua, lavalla on vain patja ja ovenkarmeista tehty peili. Näyttämöä ympäröivä luonto tuo omanlaisensa fiiliksen katsojalle. Näytelmä on sään armoilla, tänään aurinko onneksi paistaa ihanasti.

Ryhmä luo tunnelmaa erinomaisella äänitekniikalla. Mikko ja nuoret ovat selvästi hoitaneet hommansa ja suunnitelleet hyvin: äänet sopivat esitykseen täydellisesti. He onnistuvat herättämään voimakkaita ajatuksia yleisössä ilman kovin dramaattista näyttämötekniikkaa. Kokonaisuus on vaikuttava.

Tämän vuoden esitys on Gran Biancalle hyppy tuntemattomaan ja monelle projektiin mukaan lähteminen on haaste itselle tavalla tai toisella. Onhan se päivänselvää, että viikottaiset treenit ja lähestyvät deadlinet ovat haastavia, mutta kyse on myös nuorten henkilökohtaisista tavoitteista ja unelmista. Matkan varrella ryhmä oppii maailmasta, toisistaan ja itsestään yksilöinä.

Nuoret saavat tilaisuuden kokeilla ohjaamista, käsikirjoittamista ja isompia rooleja kuin yleensä. Pitkää teatterihistoriaa ei tarvita. Eräs haastateltavista kiteyttää: “Olen pitkään halunnut kokeilla ohjaamista, ja nyt sain tilaisuuden”. Ryhmä on tehnyt esityksiä neljän vuoden ajan, mutta tällä kertaa se toimii ensimmäistä kertaa ilman aikuista ohjaajaa ja toimintatavat eroavat aiemmista vuosista. Viola on käsikirjoittanut koko näytelmän omien kokemustensa pohjalta ja käsitellyt elämänsä vaikeita hetkiä sen avulla. Näytelmän ohjaa ensikertalainen Essi, joka selviytyy hyvin oman ikäistensä taiteilijasielujen johtamisesta. Itsensä haastaminen kannattaa: esitykset ovat käsiin hajonneen kenraaliharjoituksen ja muun sähläyksen jälkeen sujuneet kuin vettä vaan ja ryhmä voi olla ylpeä itsestään! Sen toiminta ja dynamiikka onkin myös ulkopuolisille inspiroivaa.

Essi ja Viola toivottamassa yleisön tervetulleeksi.

 

Kaikki huonot hetket tuntuvat olevan hyvien hetkien arvoisia. Kiireen ja stressin keskelläkin ryhmän jäsenten elämänasenne on ihailtava. He kertovat, että tavoittelevat rohkeasti unelmiaan ja että heillä on erittäin vahva tukiverkosto. Siitä on hyötyä muussakin kuin esityksen valmistamisessa. Oli unelma mikä tahansa, aina on askeleen edellä kun saa kannustusta ja sitä kautta uskoa itseensä. Gran Bianca pystyy siis toteuttamaan hulluimmatkin unelmat!

/Tuuli ja Erika

Gran Biancan toimintaan voi tutustua ja päästä mukaan ottamalla ryhmän jäseniin yhteyttä. Ryhmään pääsemisen kriteereinä on oma-aloitteisuus, omistautuneisuus ja kiinnostus!

Ryhmän sivut facebookissa: https://fi-fi.facebook.com/teatteriryhmagranbianca

Gran Bianca esiintyy Taiteiden Yössä 24.8. Lapinlahden lähteellä ja 2.9. Roihuvuoren taidetalon avajaisissa. Tervetuloa katsomaan Sydän on kehon pääkaupunki -näytelmää!

 

”Olet hyvä juuri tuollaisena.”

 

Astetta eksoottisempi backstage.

 

Väliajalla siivottiin ensimmäisen puoliajan sotkuja.

 

Esityksen jälkeinen fiilis!

 

Yksi kommentti kirjoitukseen ”Teatteria nuorilta nuorille!

  1. […] esitettiin alkuillasta nuorten teatteri Gran Biancan esitys ”Sydän on kehon pääkaupunki”, jonka jälkeen professori Heikki Ruismäki jututti nuoria koetusta teatteriesityksestä. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *