Performanssitaidetta vai friikkishow?

On tavallinen torstai-iltapäivä. Kiireiset, samaan tahtiin kävelevät ja enemmän koneita kuin ihmisiä muistuttavat kaupunkilaiset täyttävät Kaisaniemen tunnelin. Kaikilla on sama tehtävä – kävellä paikasta A paikkaan B mahdollisimman huomaamattomasti, välttäen samalla kaikkea katsekontaktia vastaantulijoiden kanssa. Eikä kukaan päästä pihaustakaan, sillä kuiskauskin kaikuu tunnelin toiseen päähän.

Jos kohottaa katsettaan maasta, näkee tavallisesti identtisiä kaksosia itsestään. Normaalina päivänä kaikki laittavat jalkaa toisen eteen, samaan tahtiin marssien.

Torstai 22. kesäkuuta 2017 ei ole normaali päivä. Kaisaniemen tunneli on täysin poikkeuksellisessa olomuodossa. Joku seisoo keskellä tunnelia pitäen banaaninkuorta päänsä päällä, toinen pitää käsissään vesipulloa ja tutkiskelee sitä antaumuksellisesti. Yksi ulkoapäin ihan tavallisen näköinen tyttö näyttää kuuntelevan tunnelin ikivanhan seinän läpi kuin sen takana olisi käynnissä jokin vapaamuurarien salainen rituaali.

Kyseessä ei ole sattuma, jossa kaupungin kaikki friikit ovat samaan aikaan saapuneet samaan paikkaan, vaan Kettutien nuorisotalolla järjestetyn soveltavan teatterin leirin 15-minuuttinen performanssitaide-esitys. Mukana esityksessä on myös kesätyöntekijöiden muodostama viisihenkinen Harju Boogie Band, joka esittää kolme bändiläisten itse kirjoittamaa kappaletta. Esitys on osa Ole Hyvä Helsinki -hanketta.

Performanssiesityksen ideana on “rikkoa rytmi”, johon kaikki konemaisesti kävelevät, sekä elävöittää katukuvaa ja piristää ihmisten arkea.

 

Mitä seinän takaa kuuluu?

 

Harju Boogie Band.

 

Performanssiesityksen alkuvaiheessa, ensimmäisen kappaleen soidessa, esiintyjät tekevät vain jotain hivenen normaalista poikkeavaa. Osa kävelee nopeasti, osa hitaasti. Jotkut takaperin. Välillä joku pysähtyy, ja samalla joku toinen kiihdyttää kävelyään. Tarkoitus on hämmentää ja ihmetyttää ohikulkijoita, sekä saada heidät miettimään: “onkohan tässä joku performanssi käynnissä, vai onks noi vaan outoja”.

Biisien edetessä esiintyjät tekevät yhä erikoisempia asioita, kuten istuvat muiden kävelyreitillä lukien ääneen Harry Potteria, tai kävelevät ympyrää puhelin kädessä. Toisen kappaleen aikana alkaakin ohikulkijoille olla selvää, että jotain tosi outoa on tekeillä.

Ainakin niille ohikulkijoille, jotka nostavat katseen varpaistaan.

Kolmas ja viimeinen kappale on nimeltään Ole Hyvä Helsinki. Tätä varten teatterileiriläiset ovat kirjoittaneet kirjeitä ja liimanneet tikkareihin lappuja, joissa lukee jotakin mukavaa. Ajatuksena oli kirjoittaa jotain, mitä itse haluaisi kuulla.

 

Ohikulkijoille annettiin tikkareita ja kirjeitä.

 

Musiikin soidessa taustalla, esiintyjät antavat ohikulkijoille kirjeen tai tikkarin ja lausuvat kaksi sanaa: “ole hyvä”. Tarkoitus on saada ihmiset kohtelemaan muita paremmin – olemaan hyviä toisilleen. “Pyrin itse olemaan hyvä muita kohtaan, jotta muut tekisivät samoin”, yksi leirin ohjaajista sanoo.

Tähän pohjautuu esityksen teema, empatia.

 

Näyttelijät odottavat esityksen keräävän uteliaita katseita ja ihmetystä. Yksi leiriläisitä kertoo, että on hienoa päästä haastamaan tuntemattomia ohikulkijoita kontaktiin, vaikka se voi tyypillisestä suomalaisesta kadunmiehestä tuntua kiusalliselta.

Ihmiset eivät ole tottuneita tällaiseen. Siksi se, että joku tuntematon tulee puhumaan, voi tuntua niin hämmentävältä. Ja siksi moni kääntääkin katseensa sivuun näissä tilanteissa. Esityksen voi kiteyttää yhteen yleiseen ohjenuoraan: nosta katse ylös varpaistasi ja ole hyvä muita kohtaan.

 

 

http://brandnewhelsinki.fi/ole-hyva-helsinki/#olehyvähelsinki #HarjuBoogieBand #HBB

Lisätietoja: puh. 0406351411 (Tanja Männistö, HBB)

HBB:n tulevat keikat: 26.6 klo 19 –  Nuorten Pride -tapahtumassa Kaapelitehtaan Pannuhallissa

28.6 klo 15:45 Annantalo

29.6  Kaapelitehtaalla klo 15 Nuorten Pride -tapahtumassa

 

Akseli ja Erika

Yksi kommentti kirjoitukseen ”Performanssitaidetta vai friikkishow?

  1. […] kanssa. Kesän aikana valmistettiin hävikkiruokaa Mustikkamaalla ja toteutettiin teatteri– sekä liikuntaleirejä eri-ikäisille. Nuorista kesätyöntekijöistä koottu ryhmä keräsi […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *